Prijzen Sneltest en PCR-test met Non-COVID document
☝Bespaar met korting: Bestel Vandaag je pcr-test!☝
hoelang uitslag pcr-test

Hoe lang duurt uitslag PCR test?

Als je het idee hebt dat je corona hebt dan wil je zo snel mogelijk weten of dit daadwerkelijk het geval is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen die mogelijk ook besmet zijn door hun contact met jou. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je een uitslag krijgt van een PCR test, en hoe werkt dat? Je leest het hier. Wat is een coronatest eigenlijk?

De uitslag

Heb je een PCR test Zaandam laten doen bij het GGD dan krijg je meestal binnen 24 tot 48 uur de uitslag. Je kunt de uitslag telefonisch ontvangen of online via DigiD. Over het algemeen is het iets sneller om de uitslag online te bekijken. 

PCR-test onderzoek uitslag

Je krijgt telefonisch de uitslag als:

 • Je hierom specifiek gevraagd hebt bij de GGD. 
 • Je geen DigiD hebt. 
 • De test positief is. In dit geval komt de uitslag ook online te staan, maar de GGD wil dan met je bespreken wat de vervolgstappen zijn en contact- en brononderzoek doen.

Je krijgt online de uitslag als:

 • Je ook online de afspraak hebt gemaakt.
 • Je bij het maken van de afspraak per telefoon hebt aangegeven dat je de uitslag online wil ontvangen. 

Wanneer een PCR test 

In het begin van de coronapandemie stuurde de overheid zoveel mogelijk aan op testen bij de GGD. Deze testen zijn PCR-tests en daarmee, zeker in het begin, meer betrouwbaar dan een zelftest. Maar door het grote aantal besmettingen met corona waarvan een groot deel vaak ook asymptomatisch, is de koers iets gewijzigd. 

Tarieven PCR sneltest met COVID reisdocument
☝Tijdelijk korting: Bestel Vandaag je coronatest!☝

De overheid raad nu aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van door het RIVM goedgekeurde zelftesten. Dit geldt onder andere als preventieve maatregel, maar ook als je coronaklachten hebt. Ben je zeker dat je corona hebt of heb je duidelijke coronaklachten dan wordt alsnog aangeraden om een PCR test te laten doen bij de GGD. We zetten hier even op een rijtje wanneer je wel en niet een PCR test moet laten doen.

Antigeen zelftest

Je kunt een zelftesten corona in deze gevallen:

 • Je doet twee keer per week een zelftest als je een scholier bent in groep 6, 7 of 8 van de basisschool en speciaal onderwijs, maar ook als je leerling bent op het voortgezet (speciaal) onderwijs, MBO, HBO of universiteit. 
 • Je werkt in het voortgezet onderwijs, MBO, HBO of universiteit. Je krijgt van de overheid twee testen per week. 
 • Als je naar je werk gaat, of vrienden of familie gaat bezoeken als preventieve maatregel. Deze testen koop je zelf.

Antigeen sneltest

Je laat een Antigeen sneltest afnemen in deze gevallen:

 • Als je de horeca, evenementen of culturele activiteiten wil bezoeken en niet gevaccineerd of hersteld bent van corona. Je moet dan binnen 24 uur voor de activiteit een Antigeen sneltest doen via locatie TestenVoorToegang.nl.
 • Als je op reis gaat naar een land waar een negatieve antigeentest uitslag nodig is zoals de Verenigde Staten. Je moet deze test uitvoeren bij een particulier laboratorium en de kosten moet je zelf betalen. Kijk voor de regels op de website van de overheid.

PCR test

Je doet een PCR test als:

 • Je ernstige coronaklachten hebt zoals verhoging of koorts, kortademigheid en verlies van reuk en smaak. Hiervoor maak je een afspraak bij de GGD, over het algemeen gebruiken ze een PCR-test, maar dit kan ook een antigeen-test zijn. Beide zijn gratis. 
 • Als je dichtbij iemand bent geweest die corona heeft gehad. Je mag dan een test laten doen bij het GGD, die test is gratis.
 • Op de vijfde dag van je quarantaine nadat je een reis hebt gemaakt uit het buitenland. Of je in quarantaine moet is afhankelijk van het land van herkomst. De test doe je bij het GGD en is gratis. 
 • Als je vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland afreist moet je een negatieve PCR test overleggen die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen. Is dat niet mogelijk dan moet je een PCR test overleggen die maximaal 48 uur vooraf is afgenomen en een negatieve antigeentest die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen. Hiervoor moet je een afspraak maken met een door het land erkend laboratorium, de kosten zijn voor jezelf en per laboratorium verschillend. Er zijn uitzonderingen op deze regel, bekijk voor meer informatie de website
 • Als je op reis gaat, heb je voor sommige landen een negatieve PCR test nodig om toegang te krijgen. In de zomer van 2021 kon je hiervoor terecht bij TestenVoorToegang.nl, maar dit is stopgezet. Als je nu een PCR test nodig hebt voor reizen naar het buitenland moet je die zelf betalen en zelf een kliniek zoeken. Het kan bijvoorbeeld bij Travelclinic, KLM Healthservices, of Spoedtest.nl.
Scroll naar top